Mănăstirii „Sfântul Ierarh Glicherie Mărturisitorul"
Pagina oficială a Mănăstirii

Duminica Vindecarea Slabănogului din Capernaum, 2018
iulie 9, 2018
Sfințirea paraclisului mănăstirii „Sfântul Toma” – Brașov 2018
august 3, 2018
Arata tot

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Rădășeni 2018

„Cei ce sunteți între Apostoli mai întâi pe scaun șezători și lumii învățători, Stăpânului tuturor rugați-vă, pace lumii să dăruiască și sufletelor noastre mare milă.”

Acest tropar a răsunat astăzi 29 iunie (12 iulie) în toate bisericile dreptslăvitoare. Această zi marchează sfârșitul Postului Sfinților Apostoli, post cu durată variabilă, influențată de data Paștilor.

Din viețile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, amintim următoarele:

Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei. S-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturisește în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit. După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane. A propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.
Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfântul Pavel a fost elevul învățatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars și lupta împotriva creștinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului i se arătă Hristos într-o lumina orbitoare și îl mustră: „Saule, Saule de ce mă prigonești?”. Se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

În această zi, biserica de stil vechi din comuna și-a serbat hramul. La invitația părintelui paroh Onofrei Ioan, preasfințitul Sofronie Suceveanul a venit în mijlocul enoriașilor spre a săvârși Dumnezeiasca Liturghie. Alături de sfinția sa au mai fost prezenți și alți preoți și diaconi de la mănăstirile și parohiile din jur.

Comments are closed.

Show Buttons
Hide Buttons