„Bucură-te, Sfinte Ioane, Mare Mucenice al lui Hristos” a răsunat vineri, 2 iunie în cetatea Sucevei, cântare de mulțumire lui Dumnezeu și laudă a sfinților Săi.
În această zi, Biserica Dreptslăvitoare a cinstit pomenirea marelui între mucenici Ioan cel Nou care a pătimit în secolul a XIV-lea în Cetatea Albă, aflată la acea vreme sub stăpânirea tătarilor.
Născut din părinți creștini, Sfântul Ioan a crescut în grija mărturisirii credinței adevărate, mărturisire ce i-a adus cununa nevestejită.
Îndeletnicindu-se cu negoțul, Sfântul călătorea prin multe cetăți, făcând totodată milostenii, mângâind pe cei aflați în necazuri, ocrotind pe cei neajutorați, mărturisind necontenit dreapta credință a Bisericii Răsăritului.
Vădit în fața conducătorului cetății de către un negustor apusean (Reiz) că este creștin, Sfântul Ioan a fost supus la chinuri groaznice și nenumărate sfârșind prin a i se tăia capul. În toiul chinurilor Sfântul lăuda neîncetat pe Dumnezeu prin cuvintele „binecuvântat ești Dumnezeule și preamărit, Lumina în trei străluciri: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.”
Moaștele sale au fost aduse de către domnitorul Alexandru cel Bun, cu mare cinste în anul 1415 în Cetatea Sucevei, capitală a Moldovei la acea vreme, unde se află și astăzi.