Mănăstirii „Sfântul Ierarh Glicherie Mărturisitorul"
Pagina oficială a Mănăstirii

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului ”Umilenie” – Roșiori, 2022
august 10, 2022
Adormirea Maicii Domnului – Râșca, 2022
august 30, 2022
Arata tot

Vineri, 6/19 august, în istoria Mitropoliei Slătioara s-a mai scris o filă. Numeroși pelerini din toate colțurile țării, dar și din diasporă au venit la sfânta noastră mitropolie cu ocazia hramului principal al mănăstirii.

Cu o zi înaintea sărbătorii a fost oficiată slujba de priveghere, formată din vecernia mare unită cu litia, utrenia și ceasul I. Sfânta Liturghie s-a desfășurat în paraclisul de vară al chinovei, serviciul religios fiind oficiat de un sobor format din IPS Arhiepiscop și Mitropolit Demosten, PS Episcopi Sofronie Suceveanul, Teodosie Brașoveanul, Iosif Botoșăneanul, Flavian Ilfoveanul, Antonie Băcăuanul, Dionisie Gălățeanul, Evloghie Sibianul și David Nemțeanul, zeci de preoți și diaconi, răspunsurile de la strană fiind oferite de grupul psaltic al mitropoliei, ”Schimbarea la Față”.

Așa cum se procedează în fiecare an, racla cu moaștele și icoana Sfântului Ierarh Glicherie Mărturisitorul au fost scoase spre închinare în curtea mănăstirii, așezământ monahal ctitorit în urmă cu peste 70 de ani. De asemenea, Sfânta Liturghie a fost săvârșită și în Biserica veche a mănăstirii și în Catedrala Mitropolitană.

În cuvântul de învățătură al întâi-stătătorului Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, acesta a evidențiat momentele cheie din viața Sfântului Ierarh Glicherie, amintind că nevoințele și stăruința acestuia au însemnat propășirea Bisericii într-o perioadă marcată de numeroase vitregii. Mitropolitul i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze calea virtuților, iar postul să fie un nou prilej de rugăciune și fapte bune.

De asemenea, la sfârșitul sfintei slujbe, PS Episcop Flavian s-a adresat creștinilor cu un cuvânt de învățătură legat de însemnătatea Schimbării la Față și semnificația tainică a acestei sărbători. Acesta a subliniat ideea de continuitate între Vechiul și Noul Testament prin prezența Prorocilor Ilie și Moise care au vorbit cu Mântuitorul, iar această întâmplare a dezvăluit divinitatea lui Iisus Hristos, și, în același timp, posibilitatea propriei noastre îndumnezeiri.

Comments are closed.

Show Buttons
Hide Buttons