Sofronie Oţel s-a născut la data de 12 iunie 1963, în comun Apa Asău (Judeţul Bacău), în familia unui preot care respecta calendarul vechi, primind la botez numele de Silvestru. Fiind obişnuit de mic cu practica slujbelor bisericeti, intră ca frate la Mănăstirea Slătioara, fiind luat sub ocrotirea Părintelui Ieromonah Ghermano. Fiind supus ascultărilor riguroase din mănăstire, după nouă luni primeşte de la IPS Mitropolit Glicherie Tănase fesul călugăresc şi rasa, iar ulterior, după câţiva ani, este tuns în monahism cu numele de Sofronie.
La trei ani după primirea călugăriei, în Duminica Floriilor, monahul Sofronie este hirotonit ierodiacon, de către Î.P.S. Mitropolit Silvestru Onofrei, iar în Duminica Sfintei Cruci a Postului Mare, din anul 1992, ierodiaconul Sofronie este hirotonit ieromonah. El a făcut specializări în teologie în Statele Unite ale Americii la una din mănăstirile de acolo care funcţionează pe stil vechi. A fost ridicat ulterior la rangul de arhimandrit al Mitropoliei Ortodoxe de Stil Vechi de la Mănăstirea Slătioara.
În anul 1995, în Biserica Mitropoliei Slătioara, arhimandritul Sofronie Oţel a fost hirotonit ca episcop-vicar al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România cu titulatura de „Suceveanul”, de către Î.P.S. Mitropolit Vlasie Mogârzan, secondat de alţi trei episcopi, Demostene Ioniţă Nemţeanul, Ghenadie Gheorghe Băcăuanul şi Pahomie Morar Vrânceanul.
Cu sprijinul nemijlocit al Preasfinţiei sale, s-a ridicat Mănăstirea Sfântului Ierarh Glicherie Mărturisitorul, precum şi celelalte anexe iar locul în care oarecând Sfântul se ascundea şi fugea de cotropitori şi de papistaşi, acum a devenit loc de pelerinaj şi de linişte duhovnicească.
Iubitor de muzică psaltică, PS Episcop Sofronie Suceveanul este şi coordonatorul Grupului Psaltic „Schimbarea la Faţă”, condus de către PC Părinte Andrei Onofrei. Grupul are în prezent 19 membri şi are la activ mai multe concerte, dintre care ultimele două de o importanţă mai mare: primul dintre ele intitulat „Veniţi de primiţi lumină!”, ce a vizat 5 oraşe mari din ţară, fiind susţinut în perioada Penticostarului din 2011 şi ultimul, la invitaţia PC Părinte Ioan Dascălu, de la parohia Sf Martiri ai Romei din capitala Italiei, intitulat „Cântări calofonice”, susţinut în luna octombrie 2011.
Activitatea PS Episcop Sofronie Suceveanul poate fi urmărită și pe site-ul Eparhiei Sucevei: www.eparhiasucevei.ro