Mănăstirii „Sfântul Ierarh Glicherie Mărturisitorul"
Pagina oficială a Mănăstirii

Apel la unitate în BISERICA noastră ORTODOXĂ
februarie 27, 2019
Duminica 3 din Post – A Sfintei Cruci, Fălticeni 2019
aprilie 1, 2019
Arata tot

                     În duminica a doua a Marelui Post, Sfinții Părinți au rânduit citirea pericopei evanghelice în care Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu ne prezintă minunea făcută de Mântuitorul Hristos prin vindecarea slabanogului din capernaum. Esența acestei minuni făcută de Mântuitorul este aceea că păcatele noastre nu sunt simple gânduri și cuvinte ori fapte trecute undeva într-un catastif, ci ele provoacă suferință, boli, paralizie(slăbănogire) atât trupului cât mai ales sufletului. De asemenea înțelegem de aici ce este de fapt păcatul: Este înfruptarea din „pomul oprit”, este atingerea a ceea ce nu este permis, este călcarea voinței și dorinței lui Dumnezeu.  Nu întâmplător, după Duminică Ortodoxiei Sfinții Părinți au rânduit pomenirea Sfântului Ierarh Grigore Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. Nu întâmplător, pentru că putem spune că este o a doua Duminică a Ortodoxiei. Dacă în prima Duminică a postului s-a făcut pomenire de cei ce au luptat împotriva iconoclaștilor, a celor care huleau sfintele icoane, în această duminică facem pomenirea unuia din cei care au luptat împotriva Apusului. Sărbătorim anatemizarea de către Biserica Ortodoxă a ereticului Varlaam de Calabria care încerca latinizarea Bisericii Ortodoxe. Sfântul Grigore Palama împreună cu Sfântul Fotie cel Mare și cu Sfântul Marcu al Efesului sunt supranumiți „noii trei ierarhi”, „surpătorii papilor” pentru dusă împotriva ereziilor papistășești.

                     În aceasta zi Biserica drept slavitoare face și pomenirea Sfântului Ierarh Sofronie Patriarhul Ierusalimului. Sfântul Sofronie este unul din marii scriitori ai Bisericii Ortodoxe, din scrierile sale rămânând până astăzi numeroase texte liturgice, omilii, texte teologice, hagiografice și poetice și rugăciuni; cum ar fi rugăciunea de la Sfințirea cea mare a Apei de la Bobotează. De asemenea s-au mai păstrat viața Sfintei Maria Egipteanca, viața Sfântului Ioan cel Milostiv Patriarhul Alexandriei și viața Sfinților Doctori fără de argint Chir și Ioan.
                     În aceasta zi și-a serbat ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej PS Teodosie Brașoveanul, PS Iosif Botoșăneanul, PS Dionisie Gălățeanul și PS Glicherie Ieșeanul au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la mănăstirea Sfântului Ierarh Glicherie Mărturisitorul, din Ținutul

                     Întru mulți ani cu sănătate și pază de la Domnul, Preasfinția Voastră.

Comments are closed.

Show Buttons
Hide Buttons