Mănăstirii „Sfântul Ierarh Glicherie Mărturisitorul"
Pagina oficială a Mănăstirii

Ne vaccinăm?
ianuarie 16, 2021
Soborul Sfântului Ioan Botezătorul – Rădășeni, 2021
ianuarie 21, 2021
Arata tot

, sau „Boboteaza”, cum mai este denumit acest praznic în popor, este sărbătorit la 6/19 ianuarie.  În limbaj teologic-liturgic are şi denumirile de „Teofanie” sau „Epifanie”, adică „Arătarea Domnului”. Împlinind 30 de ani şi venind vremea să Se arate lui Israel, atunci „a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie” trimiţându-l să înceapă a boteza cu apă. Şi i-a dat lui şi un semn, după care putea să-L recunoască pe Mesia, Cel ce atunci venise în lume, precum singur Botezătorul ne spune, zicând: „Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: Peste Care vei vedea Duhul coborându-Se şi rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt” (Ioan 1, 33).

În troparul praznicului regăsim o adevarată teologie a Epifaniei Sfintei Treimi deoarece în nici o altă împrejurare nu avem o descoperire atât de minunată a Treimii, precum regăsim și în Evanghelia de la Marcu: „Iar după ce S-a botezat Iisus, în clipa când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Ioan a văzut Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată, un glas din ceruri care a zis: Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit.”

În această zi sfână, credincioșii parohiei „”, , au avut parte de binecuvântarea arhierească a , care a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, precedată de rânduiala Aghiazmei Mari, de care, credincioșii au parte în aceste 9 zile ale praznicului.

Comments are closed.

Show Buttons
Hide Buttons